Westrijdverslag van de MAP-proef op 29 september 2008 in Ambt Delden.

Iets voor zevenen vertrekken Jeroen en ik met Kyra en Yuri naar Ambt Delden, om daar vandaag deel te nemen aan de MAP van de Nederlandse Vereniging "Langhaar". Het is een klein half uurtje rijden en vervolgens nog ruim 10 minuten lopen naar de boerderij waar we verwacht worden. Het weer is grauw en grijs, en we hebben ons nog maar net gemeld of de regen begint al. Na ruim een uur wordt het weer droog, en de rest van de dag zal dat zo blijven. Bewolkt, maar droog.

Na de keuring nemen we ons nummer in ontvangst; Jeroen heeft 29, ik heb nummer 30. We zitten dus samen in 1 groep.

Proef B1
De proef is bij de watermolen. Een mooi vijvertje, met een apport dat niet al te moeilijk lijkt. Let op: lijkt!!! De opdracht is: "Vanuit de inzetplaats kan een dubbel markeerapport uitgevoerd worden op 2 eenden."
B1 Ambt Delden

Zoals ik net al zei; LIJKT de proef niet moeilijk. En op zich is hij dat ook niet. Ware het niet dat er, nadat er 3 honden geweest waren, 8 eenden op de vijver gaan zitten, die zich met geen mogelijkheid laten wegjagen. Hmm, vreemd, eenden die niet wegvliegen bij een schot. Want voor iedere hond moest er 2x geschoten worden. De eenden zijn de hele dag niet weg geweest van de vijver.
Kyra ging eerst maar eens achter de eenden aan. Uiteindelijk luistert ze. Jeroen weet beide eenden binnen te krijgen, maar helaas wel over de tijd heen. Jammer.
Yuri gaat eerst naar de eend rechts en brengt 'm bij me. Dan zet ik 'm op de andere eend in. Eerst gaat hij keurig langs de kant lopen in het water, tot gelijke hoogte met de echte eenden. En toen dacht hij: "Zal ik zo'n dode eend moeten brengen, terwijl er genoeg levendige eenden op het water zitten. Ik ben gekke Henkie niet!!" En ja, hij ging dus achter de eenden aan. Ik kreeg hem wel bij mij terug, maar toen wilde hij moeilijk weg, was alleen met de levende eenden bezig. Helaas, we liggen er dus beide eigenlijk 'al uit' na het eerste onderdeel.

Proef B2
Daarna gaan we naar B2. De opdracht luidt: "Rechts van u moet een duif geapporteerd worden. Als de hond terug komt met de duif, wordt er links een eend geschoten. Deze kan gemarkeerd worden. Ook deze eend moet binnen komen."
B2 Ambt Delden

Kyra gaat goed het water over naar de duif. Het schijnen echt stekelbosjes te zijn waar ze door moeten. Wanneer Kyra terug komt, komt het schot. Kyra kijkt niet waar de eend valt. Aan de waterkant gaat mevrouw haar eigen gang, zodat Jeroen de eend niet binnen krijgt. Ze zocht te veel onderaan de oever.
Yuri gaat, in tegenstelling tot vorig jaar, vlot door de bosjes, het water over. Hij trekt goed naar links, neemt de duif op en brengt deze bij me. Vlak voor me klinkt het schot; Yuri heeft 'm goed gezien. Gauw de duif aannemen en doorsturen. Niet eerst naast je laten zitten, anders is hij de valplek misschien kwijt. Yuri loopt naar de eend en brengt 'm netjes binnen. Zo, het 1e dubbele apport is binnen vandaag.

Proef B3
Aan de andere kant van het weggetje is proef B2. De opdracht: "Na een drift moeten er nog twee stuks wild binnenkomen. Het zijn een konijn en een duif."
B3 Ambt Delden

De duif is vervangen door een kraai. Maar dat mag de pret niet drukken. Kyra gaat eerst, is vlot met het konijn weer terug. Dan duurt het even maar komt ze ook met de kraai weer terug. Voldoende.
Yuri gaat vlot het bos in en is snel weer terug met het konijn. Dan krijg ik hem, weliswaar niet makkelijk, voor het tweede apport in het bos. Ja, en als hij eenmaal in het bos is, is het niet meer zo moeilijk. Hij pakt de kraai op en brengt 'm bij me. Okee, ook deze proef is voldoende. 2 goede dubbele apporten, evenveel als in Ommen totaal.

Proef B4
We mogen na de middagpauze beginnen met proef B4. De opdracht: "Tijdens een eendenjacht krijgt u een dubbel markeerapport op twee eenden."
B4 Ambt Delden

De moeilijkheid zit hem in het feit dat je achter een boom staat, en het zicht vanaf de wachtplek bedriegt. Ze kunnen de eend links moeilijk rechtstreeks pakken. Of ze moeten weer over het water heen, de wei in, dan weer het water over, of ze moeten via de oever tussen de boom en het water bij de inzetplek. Kyra gaat eerst. De eerste eend, aan de overkant van het water, wordt vlot gehaald door Kyra. Ook de tweede eend gaat goed. Ze gaat via de oever.
Yuri haalt de eend aan de overkant op. Dan, voordat hij 'm daar oppakt, komt er een losgebroken langhaar aan, die naar de eend links gaat. Yuri kijkt naar de hond. Hij neemt de eend mee en komt terug. Dan moet ik hem, nadat de losgebroken langhaar weer bij zijn baas is, naar de eend links sturen. En wat wil het nu? Yuri wil (weer eens) niet weg. Hij gaat vervolgens toch een heel stuk via de oever. Ik ben te laat met mijn zitfluit, en Yuri is al weer bij me. Van de keurmeester krijg ik een herkansing, omdat hij niet kan zeggen of de andere hond er invloed op heeft gehad. Na 10 minuten kom ik weer voor de herkansing. Hetzelfde liedje: de eend rechts gaat makkelijk, heel makkelijk zelfs. Maar voor de eend links wil hij niet weg. Helaas, zijn reactie was nu net zo als de 1e keer. Toch netjes van de keurmeester dat ik nogmaals mocht.

Proef B5
We gaan naar de 1 na laatste proef voor vandaag. De opdracht: "Tijdens een duivenjacht zijn twee duiven niet binnen gekomen. U wordt gevraagd deze duiven alsnog binnen te brengen."
B5 Ambt Delden

Kyra haalt beide duiven vlot op, geen probleem. Overigens is het wel echt een hele vieze sloot waar ze door moeten. Qua geur lijkt het echt een rioolsloot!!
Yuri is snel terug met duif 1. Dan moet hij weer weg.... het duurt even, maar ik krijg hem de wei weer in. En daar is duif 2. Hehe, tenminste wel weer succes hier. Dus mijn doel om meer dan 2 goede dubbele apporten te halen is reeds bereikt. Maar de laatste proef wil ik ook graag goed volbrengen.

Proef B6
De laatste proef voor vandaag. De opdracht: "Vanaf de inzetplaats krijgt u op links een markeerapport op een duif. Rechts in de dekking moet een verloren apport op een kraai uitgevoerd worden."
B6 Ambt Delden

Kyra brengt deze 2 zonder problemen bij Jeroen. Ze heeft dus 4 apporten goed gedaan, 1 buiten de tijd en 1 apport enkel. Niet gek.
Yuri gaat naast me zitten; geen probleem. Er wordt op 60 meter een duif geschoten. Hij markeert die beter dan ik, want voor mijn gevoel lag de duif niet waar Yuri 'm oppakte. Gelukkig weet Yuri het beter dan zijn bazin! Dan komt de andere kant nog, hij moet nog weg willen naar de kraai. Het kost niet veel moeite om hem daar heen te krijgen. We sluiten de dag dus goed af. Totaal: 4 apporten dubbel binnen, 2 enkel. Doel bereikt, helaas geen diploma. Maar een goed vooruitgang in vergelijking met afgelopen vrijdag. Nog 1 wedstrijd te gaan, op 11 oktober in Denekamp. Tot die tijd maar goed trainen op het blind uitsturen, en alleen maar dubbele apporten oefenen. En dan zie ik wel hoe Yuri het daar doet. Wordt vervolgd!!