Westrijdverslag van de MAP-proef op 26 september 2008 in Ommen.

's Morgens vroeg m'n bed uit, want om 6.30 uur moeten we wel in de auto zitten. We worden om 7.30 uur verwacht in Ommen.

Aangezien Yuri deze week 2x een teef heeft mogen dekken, ga ik dan ook met niet veel verwachting naar Ommen toe. Hij had, zogezegd, nog een beetje de "kolder in de kop".

 Proef B3
Als ik in het boekje kijk, zie ik dat ik de 1e van de groep ben. Hmm, daar ben ik niet blij mee. Kijkende naar waar we mee moeten beginnen, zie ik ook nog eens dat het over water is. Proef B3. De opdracht luidt: "U bent als pickerup te gast bij een eendenjacht. Maar door omstandigheden iets te laat, want er zijn nog steeds 2 stuks niet binnen. 1 ligt over de Regge in de singel, en de andere ligt onder aan de dijk in het riet. Aan u de mooie taak om beide te laten halen door uw hond." Okee, dit gaat zeker niet makkelijk worden.
B3

Yuri heeft de aandacht er nog niet echt bij. In de mist gaat hij naast me zitten. Bij het oversturen gaat hij even het water in; eerst moet hij door een enorme rietkraag heen. Brrr, te koud, denkt Yuri. Hij komt terug, en wil er niet over.
Dan maar naar rechts. Ik stuur hem vooruit. De wind komt geheel van de verkeerde kant. Alleen vanuit het water is de eend te ruiken. Ook dat zal niet makkelijk zijn, want het is zo goed als windstil. Hij gaat te ver vooruit. Ik fluit hem in, maar dan hoort hij schoten en vindt hij dat interessanter. Jammer, maar ik lijn hem aan. Dit was niet wat.

Proef B1
Daarna gaan we naar B1. De opdracht luidt: "U bent te gast op een duivenjacht. Uw niet aangelijnde hond zit voor de hut en de voorjager staat in de hut. Goed en wel op uw plaats wordt een doublet duiven geschoten, een duif valt tussen de lokduiven en een tweede valt er achter. De gastheer geeft een teken om beide te laten apporteren." Okee, we zullen zien.
B1

Ik zet Yuri neer voor de "hut" (een camouflage-net). Hij wacht keurig. Na mijn teken spurt hij weg om de duif op te halen. Die wordt gebracht. Ook nummer 2 wordt vlot gehaald en zittend afgegeven. Volgens de keurmeester was dit helemaal goed. He, lekker, na een slechte start is dit toch niet verkeerd.

Proef B2
Aan de andere kant van het weggetje is proef B2. De opdracht: "Vol trots vertelt het geweer u dat hij een stuk wild heeft geschoten, die in het bosje ligt. Als hij dit heeft uitgelegd, schiet het geweer die in het weiland staat nog een stuk wild. Beide moeten geapporteerd worden door uw toppertje."
B2

Yuri doet iets wat ik niet van hem ken; hij spring in na het schot. Na een schreeuw komt hij keurig weer. Hij staat even voor het gaas zo van: Wat moet ik hier mee?? Hij gaat er na even goed gekeken te hebben toch wel overheen. Op de terugweg met de kraai staat hij ook weer even te kijken, maar dan komt hij over het gaas toch wel bij me. Ik stuur hem daarna het bos in voor de fazant. Dit gaat goed; brengt hij goed terug. Deze proef is ook voldoende.

Om 10.00 uur waren we al klaar met de ochtendproeven. Zo, dat wordt dus een hele tijd wachten voor we weer verder mogen.

Proef B6
Rond 13.15 uur gaan de volgende proeven van start. We mogen beginnen met proef B6. De opdracht: "Bij de jager aangekomen maakt hij een blije indruk. Want hij heeft voor het eerst van zijn leven een doublet geschoten. De één is in de boswal gevallen, en de andere er net achter. Voor uw hond een makkie om beide even te halen."
B6

Yuri vindt het bos achter hem veel interessanter dan het smalle bosje voor hem. Hij gaat met een hoog tempo, maar wel door het verkeerde bos dus....
Ik zet hem maar opnieuw in. Hij gaat het heuveltje op richting de fazant. En komt weer, zonder iets. Opnieuw inzetten. Zo gaat het een paar keer door. Hij wilde weer moeilijk bij me weg, zo met een open veld voor je. Na enige tijd proberen komt hij toch met het konijn aanzetten. Daarna gaat hij wel in de richting van de fazant, maar neemt hem niet mee. De tijd is om; helaas. 1 stuk wild binnen, de 2e niet.

Proef B4
We gaan naar de 1 na laatste proef voor vandaag. Hoe dan ook is het allemaal een erg goede training; voor zowel baas als hond!!! De opdracht: "De jagermeester legt u uit dat er een stuk wild in de singel tegen de dijk ligt. Tijdens zijn verhaal (hond zit los naast de voorjager) schiet het geweer die achter in het weiland staat een stuk wild. Voor u geen probleem om dit varkentje even te wassen."
B4

Yuri wacht netjes los naast me, terwijl de keurmeester zijn verhaal doet. Op mijn teken haalt hij eerst de duif. Die komt netjes binnen. Dan moet hij weg voor de gans. En meneer wil niet weg. Op een gegeven moment ging hij, maar net niet diep genoeg. Ach ja, dit is weer een oefenpunt. Veel dubbele apporten oefenen.

Proef B5
De laatste proef voor vandaag. Het zonnetje is heerlijk, dus het wachten is zeker niet vervelend. De opdracht: "Tijdens een waterwildjacht, waar u te gast bent, schiet het geweer een stuk wild. Op teken van de jagermeester mag uw hond deze halen. Als de hond met de eend op de terugweg gaat, schiet het geweer nog een eend. Als de eerste is afgeleverd mag de tweede ook gehaald worden."
B5

Yuri gaat naast me zitten; geen probleem. Op een grote afstand (volgens mij wel 150 meter) wordt er een eend geschoten. Yuri lijkt hem goed te hebben gemarkeerd, echter steekt hij veel te vroeg in het water hiervoor. Na nogmaals inzetten gaat hij wel dieper, maar heeft niet door dat de eend gewoon in het water ligt te wachten, tot hij gehaald wordt. Helaas, ook hier geen succes.

Al met al een dag waar we niet heel veel succes hebben behaald. Maar wel een dag waar we erg veel geleerd hebben, en met dat doel ben ik hier eigenlijk ook gekomen. Maandag naar Ambt-Delden; ik denk dat mijn doel daar gaat worden: meer dan 2 dubbele apporten goed binnenhalen. Als dat lukt, is het in ieder geval een verbetering van vandaag!