Wedstrijdverslag KNJV-proef van de Ned. Ver. Langhaar op 28 juli 2008 te Haaksbergen met Yuri en Kyra

De dag begon al met een heerlijk zonnetje. De omgeving bij de Watermolen is ronduit prachtig. Dus wat de dag ook brengt, genieten doen we sowieso.
Waar moeten we beginnen met de proeven? Met apport over water. Jeroen is met Kyra nr. 14 die dag, ik ben met Yuri nr. 15.
De hele dag lopen we met een groep van 5 bazen en honden; later bleek dat de winnaar van de A (Tygo van Rustenburg tot Espakker) en de beste B (Katrien v.d. Hoge Davis) ons de hele dag vergezeld hadden. Prachtig, wat een resultaat voor hen, chapeau!!

1. Apport over diep water (proef H)

Jeroen gaat met Kyra aan de slag. Ze gaat vlot over, zoekt vervolgens de hele boel daar af; het bos, de mais, maar ze krijgt geen verwaaiing van de eend. Na een tijdje moet Jeroen Kyra terugfluiten; helaas, een 0.
Ik ga met Yuri naar de inzetplek. Na het commando "over" heb ik Yuri nog naast me zitten. Rechts van me zit op 20m. een visser. Hij blijft constant naar de visser kijken; ik krijg zijn blik niet op de overkant geconcentreerd. Ik probeer van alles, maar het lukt me niet om hem over het water te krijgen. Dus ook voor mij: helaas, een 0. Ik zal dus meer met afleiding en verleiding moeten gaan trainen...
Dus na het 1e onderdeel liggen zowel Kyra en Yuri er al uit voor de B. Maar nog steeds gaan we voor een gezellige dag!

2. Verloren apport te land (proef F)

Kyra mag weer eerst zoeken. Ze komt een keer terug, Jeroen zet haar opnieuw in. Nu doet ze het wel. Kyra krijgt een 7.
Yuri gaat eerst te veel naar rechts, maar trekt dan wel weer naar links. Hij speurt het hele bos af, en het duurt even voor hij de eend vindt. Hij geeft hem staand af; dat kost me net een puntje, dus ik krijg een 9.

3. Markeer apport te land (proef G)

Kyra gaat als een speer naar de eend. Ze wil de eend niet zittend afgeven; ze krijgen een 8.
Yuri loopt eerst iets te ver; komt goed terug. De afwerking mocht wat beter; we krijgen een 7.

4. Apport uit diep water (proef E)

Kyra heeft er even geen zin in. Ze kijkt vol belangstelling naar de groep mensen die wil passeren. Ze krijgt een 6.
Yuri pakt de eend bij de nek vast. Ja, als je dan het water uit wilt, wordt deze wel wat zwaar. Dus even verpakken zodat hij 'm goed vast heeft. Voor me legt hij de eend niet; natuurlijk hoort dit niet. We krijgen een 7.

5. Houden van de aangewezen plaats & Apport te land (proef C+D)

Het afleggen gaat beide honden goed af; een 10.
Het kort apport leverde Kyra een 7 op.
Yuri vond het ook heerlijk om even het konijn op een paar meter neer te leggen. De extra commando's leveren me uiteindelijk een 7 op.

6. Aangelijnd en los volgen & Uitsturen en komen op bevel (proef A+B)

Kyra volgt goed, krijgt daar een 9 voor. Ze gaat goed weg bij Jeroen, en voor het terugkomen krijgt ze een 8.
Yuri wil niet ver bij me weg. Na 20 meter vindt hij het welletjes, en komt weer bij me terug. Helaas, het lukt ons niet. Dus een 0 hiervoor.


Kyra heeft dus wel een C-diploma behaald hier (maar ja, als je voor A hebt getraind kun je niet zeggen dat je tevreden bent met een C).
Kyra doet op 6 september weer een poging in Reutum. Tot die tijd gaat Jeroen nog lekker met haar trainen hiervoor.

Yuri heeft hier geen diploma gehaald. Maar goed, we weten nu wel waar we deze week aan moeten gaan werken. Volgende week is de wedstrijd in Vriezenveen. We gaan ons best doen om daar een mooier resultaat neer te zetten.