Westrijdverslag van de onderlinge hondenproef op 14 september 2008 in De Lutte.

Op zondag 14 september hadden we de onderlinge proef van onze eigen hondenclub. Er waren in totaal maar 20 deelnemers; niet veel als je naar de ledenlijst van de hele vereniging kijkt.
We meldden ons om 8.30 uur bij Paul. Vervolgens eerst bij Ellis even een lekker kopje koffie halen en even kletsen met de andere deelnemers van vandaag.
De keurmeesters van vandaag zijn dhr. Hoefsloot, dhr. Kempink en dhr. Teunissen.

We nemen de eend mee en gaan op weg naar de 1e proef. Yuri en ik gaan vandaag precies op volgorde van lijst werken; beginnen bij A en eindigen bij H.

1. Aangelijnd en los volgen & Uitsturen en komen op bevel.
Yuri volgt redelijk; hij gaat nog wel eens met de neus wat aan de grond. Maar goed, echt heel veel hoef ik hem niet te corrigeren.
Bij het uitsturen gaat hij keurig weg. Op mijn commando komt hij met een beetje een ruime bocht terug, maar de keurmeester vindt het komen op bevel een 10. Voor het volgen krijgen we een 7 van dhr. Hoefsloot.

2. Houden van de aangewezen plaats.
Iets anders dan bij de officiŽle hondenproeven doen we dit hond voor hond. Dhr. Kempink is hier de keurmeester. We moeten de hond vlak tegen de bosrand leggen. De 1e gedachte van Yuri is: Ik kom bij een bos, dus moet ik daar wat gaan zoeken! Maar goed, hij gaat liggen. Hij blijft rustig liggen. Na wat kleine tips van de keurmeester krijgen we hier een 10 voor.
Tot nu toe gaat het dus goed. 27 punten na 3 onderdelen.

3. Kort apport & Apport uit diep water
We hebben eerst een kort apport. Ik weet dat ik hier zelf werkpunten heb laten liggen. Toch besluit ik de handen maar eens wat beter voor me te gaan houden, niet bijna op de rug. Yuri wacht netjes en rustig, tot hij mag gaan. Hij haalt het konijn netjes op. Het lijkt me beter deze staand aan te nemen, voordat hij hem misschien neerlegt. Hierdoor krijgen we een 9 van keurmeester Teunissen. Zo! Dat is het hoogste cijfer dat we ooit voor een kort apport gekregen hebben, super!!
Bij het apport uit diep water wacht Yuri ook tot hij mag gaan. Dan gaat hij het water in, neemt de eend in de bek en komt mooi terug. Hier lijkt me staand afgeven ook beter dan schudden en neerleggen. Ik neem dus de eend aan voordat Yuri wat anders kan doen. Ook hier krijgen we een 9.
Wauw, tot nu toe hebben we dus al een C met 45 punten. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het geeft me goede moed voor de overige onderdelen. Maar ja, je weet nooit. Het is en blijft een levend dier.

4. Verloren apport te land
Yuri gaat goed diep het bos in. Hij is vlot bij de eend en neemt deze goed mee terug. Hier neem ik ook staand aan, maar dhr. Hoefsloot ziet daar geen punt aftrek in. We krijgen dus een 10. (Dit gaat echt boven alle verwachtingen....)

5. Markeerapport
Yuri kijkt goed naar de valplek. Op het teken van dhr. Kempink laat ik Yuri apporteren. Hij heeft de plek erg goed onthouden. De eend wordt goed geapporteerd, en Yuri gaat zelfs netjes voor me zitten met de eend in de bek. We krijgen ook hier een 10.
Pff, ik weet niet goed wat me overkomt. Tot nu toe had ik maximaal 66 punten gescoord. Nu stond ik op 65 punten met nog 1 onderdeel te gaan. Dus al zou dat een 6 worden, was het nog mijn hoogste B (zij het dat het niet officieel is) ooit.

6. Apport over diep water
Dit onderdeel vindt na de pauze plaats. Ik hoop maar dat Yuri de muts nog steeds goed heeft staan. Hij gaat mooi naar de overkant, loopt dan rechtstreeks naar de valplek. Dit was nog niet erg makkelijk; naar de overkant zwemmen; door het bos je heen lopen en 25 meter de weide opgaan om daar de eend op te pakken. Maar hij doet het erg goed. (De keurmeester vroeg me zelfs al of ik Yuri van tevoren verteld had waar de eend lag, zo vlot ging hij.)
Aangezien Yuri niet graag met een natte kont gaat zitten besluit ik hier ook tijdig de eend aan te nemen. We krijgen een 9.

Dat betekent dus dat we een B-diploma hebben met 74 punten!!! En sterker nog, we zijn zelfs 2e geworden vandaag. Nou, als dit nog geen mooie afsluiting van de dag is, dan weet ik het niet meer.
Zaterdag gaan we naar Enschede. Ach, hoe hij het daar ook doet; deze 74 punten nemen ze me niet meer af. De verwachtingen die je dan stelt worden misschien wel anders, maar ik wil niet te hoog inzetten. Hij moet het leuk blijven vinden. En verder zien we het vanzelf wel.

Tot slot nog een bedankwoordje voor de organisatie van deze dag; het zijn er zovelen dat ik geen speciale namen ga noemen; anders vergeet ik misschien mensen, en dat zou niet eerlijk zijn. Dus: organisatie, bedankt!