Wedstrijdverslag KNJV-proef Reutum 6 september 2008 met Yuri van het Lamesloo en Kyra van het Lamesloo

Deze proef is voor ons eigenlijk een thuiswedstrijd. Op nog geen 10 minuten rijden ligt dit wedstrijdterrein. Het Hondenveld, een mooi stukje water met bos, maar helaas normaal gesproken niet opengesteld voor publiek.
We zijn rond 7.45 uur bij de proef. Aangezien we Huub, de organisator hiervan, goed kennen had hij het wild en de drank bij ons in de koelcel staan. Vandaar dus dat we niet al te laat aanwezig waren.
Na het aanmelden en de keuring nemen we het wild in ontvangst. We zitten met de 3 "van het Lamesloo"-tjes in 1 groep; zowel Kyra, Favour als Yuri.
Nr. 53 is Yuri, nr. 58 is Kyra en nr. 60 is Favour. Als eerste gaan we naar het apport over diep water.

1. Apport over diep water (proef H)

Het eerste onderdeel voor vandaag. Erg moeilijk ligt het niet, werd er gezegd. Yuri wacht op mijn teken om vervolgens naar de overkant te gaan. Daar gaat hij de kant op en trekt naar rechts. Hij komt onder de wind, gaat naar de eend en neemt deze keurig mee. Yuri zou Yuri niet zijn, wanneer hij niet op zoek zou gaan naar een mogelijk eenvoudigere terugweg. Dus loopt hij naar links, dan weer naar rechts, waar de werper net op dat moment een nieuwe eend neerlegt. Dan toch maar een commando er overheen. En toch nog maar eentje meer. Dan komt Yuri door het water terug. Ik krijg een 6 van de keurmeester. Op dat moment baalde ik wel even. Maar.... later bleek dat zelfs diverse honden hier een 0 op kregen; zelfs als ze het wild wel binnenbrachten. De keurmeester keurde hier strak. Niet onterecht, maar wel resoluut.
Kyra gaat ook goed naar de overkant. Ze neemt de eend mee en geeft deze staand af aan Jeroen. Ach ja, ook een schoonheidsfoutje in het bos levert dan een 8 als cijfer op. Favour kreeg een 6.

2. Aangelijnd en los volgen & Uitsturen en komen op bevel (proef A+B)

Hier heb ik, na de afgelopen paar KNJV-proeven toch wel wat meer vertrouwen in. We lopen naar het beginpaaltje voor het volgen. Yuri volgt, maar gaat ook erg veel met de neus naar de grond. Lekker, zo'n langhaar met een eigen willetje. Bij het los volgen blijft hij iets achter mij in de buitenbocht. We krijgen hier een 6 voor. Geheel terecht.
Bij het uitsturen gaat Yuri in 1 rechte lijn weg. Dat is wel prachtig om te zien. Had hij daar een maand of 2 geleden nog wat moeite mee, nu gaat dit werkelijk vlekkeloos. Na het fluiten komt hij met een klein bochtje terug. Dit onderdeel is een 10.
Kyra krijgt voor zowel het volgen als het uitsturen een 9. Toch goed gedaan, meid!
Na het uitvoeren van dit onderdeel moest ik helaas weg. Een andere verplichting, waar ik niet onderuit kon. Jeroen heeft vanaf dit moment verder gewerkt met Yuri, niet geheel zonder succes! Vlak na het middaguur ben ik weer op het terrein van de jachthondenproef.
Proef C:     Houden van de aangewezen plaats  7
Proef D:    Apport te land:  7
Proef E:    Apport uit diep water  7
Proef F:    Verloren apport te land   8
Proef G:    Markeerapport te land:  8
Gemiddeld hadden we dus meer dan een 7. En aangezien ik thuis toch wel een klein beetje dirigeer-oefeningen met Yuri heb gedaan, had ik zoiets van: Wat kan me gebeuren dan? Ik kan altijd proberen om te dirigeren. Van pup af aan heeft Yuri geleerd wat de zitfluit is, en tijdens de puppytraining leerden we al links en rechts sturen. Dus het was altijd het proberen waard. De meningen van de mensen om mee heen waren divers. Sommigen zeiden "Groot gelijk", terwijl anderen weer zeiden: "Veel te jong, in mei net 2 geweest? Niet doen!" Maar ja, als ik mijn zinnen ergens op gezet heb, krijg je dat niet zo heel makkelijk uit mijn hoofd.... En aangezien dit mijn 1e hond is, en ik nog nooit eerder op een wedstrijd het dirigeren geprobeerd heb, is de spanning bij het baasje behoorlijk groot!! (Maar wel spannend...)

I. Dirigeerproef te land

Ik ga zonder enige verwachting het veld in. Eerst komt de uitleg van de keurmeesters. Okee, de stopplek en de valplek goed onthouden. We staan in de weide waar we ook het volgen hebben gedaan. Ze moeten ongeveer 150 meter vooruit, en dan naar links. Er gaan 17 baas-hond combinaties dirigeren, waaronder ook Jeroen met Kyra. We zullen zien wat Yuri doet, het kan niet meer als fout gaan, toch? Ik ga er absoluut geen druk op leggen. Dan maak ik meer kapot dan goed. Doen we dus niet.
Ik loop met Yuri als nr. 14 naar de inzetplaats. Tot dan toe zijn er nog maar 2 honden die het dirigeren gehaald hebben. Het lijkt zo eenvoudig, maar het is alles behalve dat.
Ik zet Yuri eerst even neer in de richting waarin hij volgens mij moet gaan. Ik geef hem het commando "vooruit". Daar gaat Yuri. Mijn verwachting was dat hij na 40 meter om zou draaien en zou wachten op een teken van mij. Maar dat doet hij dus niet. Hij blijft als een speer, in een formidabele rechte lijn, vooruit gaan. Wauw, dit is zo supergaaf om te zien!!! Ik heb hem iets te veel naar links ingezet. Een stukje achter de stopplek fluit ik 'm op zijn kont. Doet hij geweldig. Stukkie naar rechts, gaat ook goed. Weer op de stopfluit. Hij gaat keurig zitten en kijkt mij aan om te zien wat er gedaan moet worden. Okee, ik zal hem nu een stukje moeten influiten en dan iets naar rechts sturen. Eerst maar eens influiten. Dan blaas ik op de stopfluit, maar Yuri gaat niet zitten. Nog een keer op de fluit, maar hij blijft mijn kant op gaan. Ik besluit niet verder te fluiten of te roepen. Laat hem maar lekker bij mij komen, het was al geweldig dat hij de 1e lijn helemaal doorliep en niet om bevestiging van mij vroeg. Ik beloon Yuri uitbundig, in mijn ogen heeft hij het geweldig gedaan, ondanks het feit dat hij geen apport heeft opgehaald. Na het aanlijnen krijg ik van de keurmeesters te horen dat het de mooiste 1e lijn is die ze gezien hebben. Even ben ik stil. Kan ik me nog een mooier compliment wensen met een hond van nog geen 2,5 jaar??? Trots op mijn grote vent loop ik terug naar de weg. Ook de mensen aan de zijkant complimenteren Yuri. Ook de mensen die zo sceptisch waren zijn nu lovend. Dit geeft mij zo'n enorme kick. Lovende woorden, een hele blije hond, en een zo mogelijk nog meer blije baas. Volgend jaar gaan we trainen voor de A. Dit jaar gaan we niets aan druk doen. Dat wil ik niet. Yuri moet het leuk blijven vinden, dat is de basis voor mij.
Er staat een 0 bij het dirigeren op het diploma. Maar mijn beleving hierbij is zo bijzonder; het voelt als een 10!

Kyra mag als laatste gedirigeerd worden. Ze gaat mooi vooruit het veld in. Na wat kleine correcties (en een goed dirigeerbare Kyra) mag Jeroen haar naar de valplek sturen. Jeroen laat Kyra iets te ver doorlopen, waardoor ze net geen verwaaiing heeft gekregen. He, jammer. Jeroen probeert Kyra dan weer dieper te krijgen, maar dat lukt helaas niet. Ze waren er zo dichtbij. Het scheelde echt erg weinig. Maar ja, net niet is net niet. Al met al was het ook een genot om Kyra en Jeroen te zien werken. Zo'n mooi team. Hopelijk mag Jeroen het over 2 weken weer gaan proberen in Enschede. Je weet het maar nooit.

Over 2 weken (20 september) gaan we naar de KNJV-proef in Enschede. We zien het wel hoe het daar gaat. Het gaat sowieso al boven verwachting dit jaar. 4 wedstrijden, 3 B's. Toch hoop ik wel dat we dit jaar ook een MAP-diploma zullen halen. We gaan er 4 proberen. Ook zonder verwachting. Het is voor de baas net zo nieuw en onbekend dan voor Yuri.
Volgende week zondag, 14 september, hebben we nog een onderling hondenproef van de hondenclub. Niet officieel dus, wel mooi en gezellig. En op 26 september gaan we aan onze 1e MAP van 2008 deelnemen.