Wedstrijdverslag KNJV-proef Vriezenveen 2 augustus 2008 met Yuri van het Lamesloo

's Morgens om half 8 werden we verwacht in Vriezenveen, bij het sportpark. Eerst even melden, dan de keuring, en vervolgens het wild in ontvangst nemen. Even zoeken waar we eerst naar toe moeten; apport uit diep water. Favour van het Lamesloo is ook meegeweest; hij is een broer van Kyra van het Lamesloo.

1. Apport uit diep water (proef E)

We zitten in het midden van de groep qua nummer, dus dat is wel fijn. Na even gewacht te hebben mogen we naar de keurmeester. Verscholen in het riet kun je wel zeggen. Maar goed, we staan met de jager, werper, keurmeester en voorjager op een ruimte van net 2 vierkante meter.
Yuri wacht keurig naast me tijdens het schot. Op het teken van de keurmeester laat ik hem het water in gaan. Als een streep gaat hij er naar toe. Neemt keurig de eend in de bek en zwemt terug. De afwerking was niet geheel netjes; hij had geen zin om met een natte kont te gaan zitten, en hij wilde een metertje naar links gaan. Beoordeling: een 7. Okee, die hebben we in ieder geval.

2. Verloren apport te land (proef F)

Gelukkig is de wachtrij hier niet zo lang als vorig jaar. We gaan het bos in naar de keurmeester. Op mijn teken gaat Yuri recht vooruit het bos in. Na even gezocht te hebben komt hij over het pad terug met de eend. Maar........ waar is mijn baasje?? Dus maar even helpen door hem te fluiten. Ook hier had hij geen zin om te zitten. Beoordeling: een 7. Volgens de keurmeester ging hij even zijn gang in het bos. Maar het wild is wel binnen.

3. Apport over diep water (proef H)

Dit was de proef waar Yuri in de vorige wedstrijd er op uit ging; hij wilde toen niet over. Op deze proef gaf ik hem, na het commando over, een "zoek apport" er bij. En daar ging hij, mooi naar de overkant. Joehoe, deze drempel hebben we weer gehaald!!! Aan de overkant toch even kijken of er geen makkelijke terugweg is. Vlak voor de kant de eend even verpakken, en ook met een natte kont wil hij hier niet zitten. Beoordeling: een 8. Met de verbaasde vraag waarom ik een zoek apport gaf. Tja, na mijn uitleg kon hij het begrijpen...

4. Markeerapport (proef G)

Met een lekker zonnetje lopen we naar de keurmeester toe. Yuri wacht keurig nadat het schot gevallen is. Op mijn commando gaat hij rechtstreeks naar de eend en komt terug lopen. Even een kleine afzwaaier, dus maar een "kom voor" er overheen. Keurig zittend geeft hij de eend af. Beoordeling: een 9. Zo, dat is mooi meegenomen. We zitten nog in de race!

5. Houden van de aangewezen plaats & Apport te land (proef C+D)

Het houden van de aangewezen plaats gaat erg goed met Yuri. Hier hebben we nog nooit problemen mee gehad (wat natuurlijk niet wil zeggen dat dit nooit zal kunnen gebeuren!!). We moeten achter de auto met het net gaan staan. Na 2 minuten mogen we de honden halen; een 10.
Bij het kort apport pakt Yuri vlot het konijn op. Hij wil het 3 meter voor me neerleggen; dus een commando, en nog eentje omdat hij geen model apport leverde. Beoordeling: een 7.

6. Aangelijnd en los volgen & Uitsturen en komen op bevel (proef A+B)

De laatste 2 onderdelen voor vandaag. Als dit goed gaat, dan hebben we een B. Maar daarvoor moeten we nog eerst 2 proeven doen.
Allereerst het volgen. Yuri volgt goed, ruikt af en toe iets in de lucht waar zijn neus dan feilloos naar toe wijst. Okee, niet vlekkeloos, maar we hebben een 8.
Dan het spannendste voor mij. De laatste tijd vindt Yuri het moeilijk om op het commando "vooruit" goed weg te gaan. Dus proberen we het de laatste week maar met vrij. Thuis ging dat goed, maar je weet nooit hoe het op de proef gaat. Ik zet hem naast mij, geef hem vrij en..... hij gaat, hij gaat en hij gaat. Ik mag hem terugroepen!! Hij draait zich onmiddellijk om en gaat keurig voor me zitten. Beoordeling: een 10. Ik gooi mijn handen in de lucht, en Yuri krijgt een hele dikke knuffel. Verdiend!!!! JOEHOE, we hebben weer een B-diploma. Met 66 punten. Zo, dit is de mooiste lijst tot nu toe. Geen enkele 6 op de lijst, dus ik mag wel zeggen dat we vooruitgang hebben geboekt.

Aan het eind van de proeven gaan een trotse hond en baas weer richting Weerselo. Mission completed om maar te zeggen. Daar mag hij best een extra stukje schnitzel voor hebben..... toch???

En voor de volledige vermelding: Ook Yuri's oom (Favour) heeft een B-diploma gehaald hier. Mooi hè?