Wedstrijdverslag KNJV-proef Winterswijk 9 augustus 2008 met Yuri van het Lamesloo

De wekker maar op tijd gezet, want volgens de routeplanner rijd je er 1.17 uur over van Weerselo naar Winterswijk. Dus maar rond 6.15 uur vertrokken; binnen een uur waren we er. Tja, op zaterdagochtend is het nu eenmaal lekker rustig op de weg, zodat je niet lang voor stoplichten hoeft te wachten!
Na ons gemeld te hebben (nr. 48) verrichtten de jachthoornblazers de opening van de proef. Als eerste gingen we naar C+D.

1. Houden van de aangewezen plaats & Apport te land (proef C+D)

Yuri oogt niet echt rustig, dus ik ben niet geheel gerust over de proef. Maar ja, je moet toch ergens mee beginnen! Gelukkig gaat het afleggen goed, en hier krijgen we een 10 voor.
Dan het kort apport; het is net als in Vriezenveen. Toch even een commando er over, en dan wil hij het voor me neerleggen. Niet mooi afgewerkt, dus de 7 die we krijgen is geheel terecht.

2. Markeerapport (proef G)

Aan de overkant van de weg vindt het markeerapport plaats. De afstand lijkt niet al te moeilijk. Nogmaals; LIJKT!!! Want we hebben hier te maken met een enorme draaiwind. In onze groep gaan zelfs de zeer ervaren honden er hier op uit. Het blijkt dus een pittige proef!
Yuri gaat recht naar de valplaats toe om vervolgens de eend keurig op te pakken. Toch even onderweg weer neerleggen, en staand afgeven. We krijgen een 8; onze afwerking verdient echt nog een bijspijkercursus. Maar..... we hebben dit onderdeel dus wel gehaald, en we zijn nog in de race voor het diploma.

3. Aangelijnd en los volgen & Uitsturen en komen op bevel (proef A+B)

Hier komt voor mij toch wel wat spanning bij kijken. Te meer omdat een aantal teefjes lekker gaat plassen bij het uitsturen, zodat ik al weet dat Yuri daar graag zijn neus aan de grond zal gaan zetten en slikkeren. Maar we gaan maar eens eerst volgen. Hij doet een paar keer de neus wat aan de grond, maar we krijgen toch nog een 8.
Dan komt het uitsturen.... met een "vrij" gaat Yuri nog geen 10 meter en hup.... daar gaat de neus aan de grond en begint meneer te likken. Dan maar weer bij me roepen. Iets meer naar links uitsturen. Ook daar vindt hij een plasplekje en voltrekt hetzelfde ritueel zich. Zucht.... dit wordt een zware klus. Ik mag Yuri nog 1 keer inzetten, en dan zal hij diep genoeg moeten gaan. Ik zet hem nog meer naar links gedraaid in. Hij gaat 20 meter en draait zich weer om richting mij. Gelukkig gaat hij vlak voor me weer richting het open veld om een metertje of 30 van me weg te gaan. Ik mag hem roepen. Pff, gelukkig!! Hij komt als een streep weer (dat was mijn zorg ook niet). We krijgen een 6. Het is op het nippertje, maar het is nog voldoende.

4. Verloren apport te land (proef F)

We moeten een klein uur wachten voor we hier aan de beurt zijn. Dit zie je wel vaker bij dit onderdeel.
Yuri gaat als een streep het bos in. Eerst trekt hij te veel naar links, verdwijnt zelfs even uit het zicht van de keurmeester. Dan komt hij bij de valplaats en neemt de eend mee. Vlak voor me wil hij de makkelijkste weg kiezen, en aarzelt hij over de keuze hiervoor. Maar goed, hij komt wel. De keurmeester gaf me een 6. Het had allemaal wat vlotter en mooier gekund. Okee, mee eens. Niet het mooiste cijfer, maar wel voldoende.

5. Apport uit diep water (proef E)

Bij een prachtig meertje voltrekt deze proef zich. Yuri blijft keurig zitten bij het schot. Hij gaat als een speer het water in naar de eend. Eenmaal bij de waterkant toch maar even de eend neerleggen, en vervolgens ook de eend weer vlak voor mij neerleggen. Ook hier is de 7 dus terecht.

6. Apport over diep water (proef H)

Het laatste onderdeel voor vandaag. Zou het me dan weer gaan lukken om een B-diploma te halen? Weliswaar met minder punten dan in Vriezenveen, maar ja, het kan niet altijd feest zijn.
Yuri gaat na het commando "over" mooi het water in naar de overkant. Zo, deze blokkade is overleefd. Met alleen dit commando wil het nu weer. Aan de overkant krijgt hij een "zoek apport" van mij. Hij speurt eerst de rechterkant af, en trekt dan naar links. Hier komt hij bij de eend en neemt deze onmiddellijk mee. Hij zwemt door het water terug. Toch neem ik de eend maar staand van hem aan; hij heeft het er niet zo hoog op om in de klei te gaan zitten met een natte kont. Vandaar dat we een 9 krijgen. We hebben weer een B!!!!

Na de proeven mag Yuri even lekker uitrusten en genieten van een paar broodjes met omelet en een paar gekookte eitjes. En vers water natuurlijk. Ik vond dat hij die lekkernijen verdiend had. Hij heeft goed zijn best gedaan. Tuurlijk, de afwerking blijft ons werkpunt. Maar dat is de fout van de baas, niet van Yuri.
We hebben een paar weken rust nu; op 6 september zullen we in Reutum aanwezig zijn voor de KNJV-proef daar.