Tycho van het LameslooTycho

* 26-10-2009

Dit jaar heb ik met Tycho, vanwege een stemoperatie, maar aan 1 officiŽle KNJV-proef meegedaan.
Tycho heeft het heel goed gedaan, maar..... tijdens het afleggen is hij 4 meter van de plaats gaan liggen.
Dit is natuurlijk niet zoals het moet, dus helaas geen diploma deze dag in Zwiep.
Verder gingen deze dag alle onderdelen heel goed.
Met de onderlinge proef van de hondenclub in De Lutte heeft hij wel een mooie B gehaald.
Dit is weliswaar niet officieel, maar het geeft in ieder geval recht om komend jaar A te gaan trainen.

De jachten in 2011

15-10-2011: Radewijk
We begonnen deze dag met een eendenjacht. Althans, dat was de bedoeling. Maar toen we er bijna waren, vlogen er wel meer dan 100 eenden op, die niet binnen schietbereik waren. Toch zijn er nog 4 eenden geschoten, waarvan Tycho er 2 mocht ophalen. Eentje dreef in het water, dat ging goed. De andere zou in het riet zitten, links van de jager. Tycho ingezet, maar tekende niet daar. Pas 30 meter meer naar rechts tekende hij bij het riet. Daar ging hij goed zoeken, vond de eend aan de kant, maar dit was een duiker. Met geduld en een grote passie duurde het niet lang voor de eend weer boven kwam en Tych deze eend keurig bij me kon brengen. Mooi gedaan dus. Verder nog een konijn geapporteerd. Een prachtige jachtdag, best warm voor een 1e jachtdag!

22-10-2011: Radewijk
Ook nu nemen we weer eerst een kijkje bij de plek waar we de vorige keer de eenden hebben geschoten. Helaas, geen eenden te vinden. Via een aantal walletjes terug, maar meer dan een opvliegende heb hebben we daar niet. In de mosterd kwam nog 1 haas los, die ze hebben laten gaan. Op de weg naar de jachthut werd er nog 1 duif geschoten, die Tycho heeft opgezocht en bij me heeft gebracht. Verder hebben we deze dag niet zo veel wild gezien, en al helemaal niet veel geschoten. Totaal opbrengst van de dag was: 2 duiven.

tych veldwerkWe hebben dit jaar ook een aantal veldwerkwedstrijden gedaan. Dit zomer ben ik behoorlijk bezig geweest met de discipline. Hierdoor merkte ik, bij de eerste 2 wedstrijden, dat zijn initiatief duidelijk verminderd was. Tussen de 2e en 3e wedstrijd zat bijna een maand, waarbij ik veel in het vrije veld ben geweest met Tycho. De laatste dag, 14 oktober in Steenbergen, heeft Tycho heel mooi gewerkt, maar helaas geen wild gehad. Hij mocht zelfs voor een derde loop, dus dat betekent dat hij mooi werk heeft laten zien. In de jeugd mogen we nu niet meer uitkomen. Wie weet gaan we volgend jaar nog novice doen.

Op 30 april heeft Tycho meegedaan met de VJP in Ostbevern.
Daar scoorde hij slechts 1 punt minder dan de winnares van die dag. Zijn punten:
1. Spur: 11     (telt 2x mee)
2. Nase: 11    (telt 2x mee)
3. Suche: 10   
4. Vorstehen: 8
5. FŁhrigkeit: 10
Dit maakt een totaal van 72 punten, waar ik uitermate trots op ben als baasje!!!

De jachtdagen van Tycho in 2010:

16-10-2010: Nutter
Begin oktober 2010 werd ik gebeld of ik een dag mee wilde op jacht met Tycho. Natuurlijk wil ik dat!
Deze dag laat hij zien dat hij veel passie heeft. Hij mag een konijn en 2 hazen apporteren.
Een warme dode haas? Die kent Tycho nog niet. Dus wat doet hij? Voorstaan!
Na hem aangelijnd te hebben pakt hij de haas op en neemt deze mee.

29-10-2010: Lemselo
Op deze dag mocht Tycho mee in ons eigen jachtgebied. Mijn vader zei reeds: Wanneer ik een haas zou schieten vandaag, laat ik 'm liggen, en mag Tycho deze apporteren. Wauw, klinkt mooi! Na de middag schiet pa een haas, en laat deze liggen. Ik stuur Tycho er naar toe. Zonder enig commando pakt hij de haas op en brengt deze prachtig bij mij. Ik kreeg kippenvel. Een hond van net een jaar, zonder commando uit zichzelf dit doen. En niet eens twijfelen waar hij heen moest, naar zijn baas natuurlijk!! Later mocht hij nog een duif opzoeken. Nog geen 3 tellen in het bos, en hij had 'm al.

13-11-2010: Radewijk
Ik werd gebeld of ik hier een dag mee wilde, ze hadden anders helemaal geen hond. Natuurlijk wil ik dat! De eerste twee hazen die werden geschoten, waren aangeschoten. Tycho brengt ze keurig levendig bij me. Hij vindt het nog best lastig om ze in 1 keer op te pakken. Heel voorzichtig neemt hij de haas in de bek, en komt dan. Later die dag mag hij nog 2 hazen brengen. Totaal dus 4 hazen mogen apporteren (en gebracht).

20-11-2010: Nutter
Ik mocht weer mee, samen met Sep (en zijn baasje Herman, die me al deze prachtige jachten aandraagt. Herman, bedankt!). Tycho heeft heel mooi gezocht, 2 hazen en een konijn binnen mogen brengen. Hij heeft samen met Sep zo mooi werk laten zien, wederom genieten.

27-11-2010: Nutter
Wederom hier op jacht. Dit was de dag met tot nu toe de grootste hoeveelheid apporten. 2 konijnen en 4 hazen. Allen keurig gebracht. O ja, vergeet ik bijna de krielhaan! Bij een boerderij langs de jacht liepen krielhanen los rond. Niet handig nee, met een jonge hond vol passie. Dus ja, meneer Tycho nam een krielhaan in de bek, bracht deze keurig bij me. Aangezien hij zo ontzettend zacht in de bek is, heb ik de krielhaan van hem aangenomen, weer neergezet bij de boerderij, waar de haan zich even schudde voordat deze weer vrolijk rond ging scharrelen. Tja, de jagers en ik moesten allemaal wel lachen. Het bewijs van zachtheid in de bek. Dat train je niet, dat zit er in!

11-12-2010: Radewijk
Ik mocht weer een hele dag mee. 's Morgens gingen we eerst op de eenden. 2 aangeschoten eenden heeft Tycho keurig gebracht. Verderop werd een fazantenhaan geschoten, die hij onder de struiken weg haalde en bij me bracht. Naar het volgende walletje. Een konijn kon iets zijn aangeschoten..... Tycho loopt, steekt in, neemt het konijn op en brengt het levendig bij me. Wauw, ook hier weer genieten.
Iets verderop lopen we breed op een akker. Rechts van me is een eend geschoten, deze ligt over het kanaal. Tycho wordt door mij overgestuurd. Hij gaat 3 meter de kant op en komt weer terug. Nogmaals inzetten, nu eerst even iets gooien naar de overkant. Een maiskolf doet wonderen. Hij zwemt over, loopt dan boven de wind, maar gaat zeker 50 meter het land op. Draait naar links, komt 'onder de wind' terug. Steekt in bij de eend, neemt de eend op, zwemt terug naar mij, en bezorgt mij de eend.
Terwijl ik naar het kanaal liep, werd er links ook geschoten. Hier blijkt een eend in het watergat te zitten. Ook hier: Tycho er in sturen, maar de eend 'ontkomt'. Duikt onder water, maar dat maakt Tycho niet uit. Kop onder water, 1 vleugel pakken, de eend op het ijs trekken, en dan naar het baasje brengen. Kippenvel voor mij als baas. Niet vanwege de kou, maar vanwege het meer dan prachtige werk van Tycho. Opbrengst van deze apporteerdag: 4 eenden, 1 fazant, 1 konijn.

Momenteel ben ik volop met Tycho aan het trainen. Hij heeft reeds zijn puppydeuse en master behaald, met een geweldige cijferlijst die niet te overtreffen is.

Dit jaar hebben we 2 officiŽle proeven geprobeerd; bij beide proeven vond hij het kort apport (konijn) nog heel erg moeilijk. Tja, het zij zo. Dan hebben we weer wat te trainen voor volgend jaar. Dan zien we wel hoe Tych het dan doet op officiŽle proeven. De jacht is super, en dat is mij belangrijker dan de proeven!