In oktober 2009 waren we de trotse eigenaren van 6 pups van Kyra. 4 bruine en 2 gele. Ook wij waren verbaasd over deze gele pups. De site van de langhaarvereniging geeft aan dat het een "oervererving uit de brakkenafstamming" is. Maar okee, hier hadden we niet op gerekend, en we hadden ze ook nog nooit gezien als pup. Het heeft te maken met het gen van de kleur vacht. Deze bestaat uit een combinatie van 2 e-tjes. Je hebt het verschil grote E (E) en kleine e (e). E is bruin, e is geel. Het gele gen is recessief, dus niet dominant. Daarom kan het alleen maar voorkomen wanneer beide ouders drager zijn van dit gen. Zowel Kyra als Gyjari hebben dus beide Ee. Dan heb je 25% kans op gele pups. Wanneer 1 van de ouders EE is, is er dus geen kans op gele pups, aangezien het recessief is. De gele pups hebben dus ee. Zowel Tycho als Raysa blijken beiden drager van het gele gen: E/e.

Met de gele pups mag je ook gewoon jachthondenproeven doen; ook krijgen ze gewoon een stamboom. Je mag alleen niet met ze fokken. Er zal als kleur NEK (niet erkende kleur) op de stamboom staan, zodat ze bij een exterieurkeuring geen kwalificatie zullen behalen.

Inmiddels zijn er een heleboel oordelen geveld over onze gele schoonheden. Het merendeel is positief dat we het openlijk gemeld hebben. Waarom zouden we dat ook niet doen? Het zijn prachtkerels, die het werken in de jachthondentraining met heel veel passie doen. Dus waarom zouden we hier moeilijk over doen?!